امتیاز ۵ از ۵ – ۱ رای
spinner در حال ثبت رای

هیاهوی فراوانی که در دنیای تولید محتوا به‌وجود آمده است، باعث شده که بسیاری از افراد به دنبال آموزش تولید محتوا از صفر تا صد باشند تا بتوانند به شکلی حرفه‌ای وارد این حوزه شوند. حوزه‌ای که از آژانس‌های تبلیغاتی ایالات متحده در غرب گرفته تا کسب‌وکارهای خرد در شرق آسیا، برای به‌دست آوردن مشتریان جدید در آن فعالیت می‌کنند.

تولید محتوا مانند هر حرفه دیگه، دارای بخش‌های مختلفی است. در این آموزش، ما به تولید محتوای سئو شده می‌پردازیم. محتوای سئو شده، به محتوایی گفته می‌شود که سایت‌ها منتشر می‌شوند و موتورهای جستجو مانند گوگل، با خزیدن و بررسی درون‌مایه، آن‌ها را رتبه‌بندی می‌کنند.

وقتی که از آموزش تولید محتوا سئو شده صحبت می‌کنیم، در واقع منظور ما آموزش ایجاد محتواهایی است که می‌توانند در صفحه نتایج جستجو (SERP) رتبه‌های بهتری را به‌دست آورده و طبیعتا، ترافیک ارگانیک بیشتری را جذب کنند.

اهمیت ترافیک ارگانیک به اندازه‌ای است که بسیاری از کسب‌وکارهای اینترنتی به‌جای این‌که تولید محتوا را خودشان انجام دهند، از خدمات تولید محتوا استفاده می‌کنند و این وظیفه را به شرکت‌ها یا افراد متخصص می‌سپارند.

در ادامه این مقاله، ابتدا به سرفصل های آموزش تولید محتوا می‌پردازیم تا متوجه شوید که دقیقا چه نقشه راهی پیش روی‌تان قرار دارد. سپس هرکدام از سرفصل‌هایی که مطرح کرده‌ایم را به‌صورت عمیق‌تر مورد بررسی قرار می‌دهیم و با ارائه مثال‌هایی واقعی، درک مفاهیم را تسهیل می‌کنیم. در انتها شما نیز می‌توانید با رویکردی باز، نسبت به تولید محتوای سئو شده اقدام کنید.

سرفصل های آموزش تولید محتوا

سرفصل‌های آموزش نویسندگی و تولید محتوا سئو شده به شکلی طراحی شده‌اند که به‌صورت گام‌به‌گام به عمیق‌ترین مباحث این حوزه وارد می‌شوند. حقیقتی که نباید از آن چشم‌پوشی کنید، این است که بخش بزرگی از تولید محتوا، خلاقیت و ایده‌های تازه‌ای است که افراد ابداع می‌کنند و بحث آموزش، فقط بخشی از آن را پوشش می‌دهد؛ پس سعی کنید که در کنار فراگیری مطالبی که در ادامه این مقاله مطرح می‌شوند، توانایی خود در بخش‌هایی مانند ایده‌پردازی را نیز بهبود ببخشید.

سرفصل های آموزش تولید محتوا که در ادامه به آن‌ها پرداخته خواهد شد به شرح زیر هستند:

  • تولید محتوا چیست و چه اهمیتی دارد؟: آشنایی با مفهوم تولید محتوا
  • سئو محتوا چیست؟: آشنایی با مفهوم سئو محتوا
  • آموزش تولید محتوا سئو شده: آموزش کامل نحوه نگارش و انتشار محتوای سئو شده.

بعد از پشت سر گذاشتن این سه سرفصل، شما نیز دانش کافی برای نگارش یک محتوای سئو شده باکیفیت را به‌دست خواهید آورد؛ تنها کاری که مستلزم به انجام آن هستید، تمرین مداوم و بهبود مهارت‌های‌تان است.

۱. تولید محتوا چیست و چرا اهمیت دارد؟

اولین سوالی که در فرآیند آموزش تولید محتوا باید به آن پاسخ داده شود، این است که تولید محتوا چیست و چه اهمیتی دارد؟ به شکل‌دهی داده‌های از هم گسسته و ارائه آن‌ها در یک قالب منسجم، تولید محتوا کفته می‌شود. این داده‌ها ممکن است تازه ایجاد شده باشند، یا این‌که از جایی گردآوری شده باشند؛ در هر صورت، شکل‌دهی و ارائه آن‌ها تولید محتوا محسوب می‌شود.

اهمیت تولید محتوا هنگامی مشخص می‌شود که این آمار را مشاهده کنید:

به‌طور میانگین هر فرد روزانه 4.2 بار برای یافتن پاسخ سوالی که دارد در گوگل سرچ می‌کند.

این آمار نشان می‌دهد که هرچقدر یک کسب‌وکار محتوای بهتری را تولید و منتشر کرده باشد و به سوالات بیشتری از جامعه هدفی که دارد پاسخ داده باشد، شانس آن نیز برای جذب مشتریان بالقوه بیشتر خواهد بود. در واقع تولید محتوا، روشی برای رسیدن به جامعه هدف درست است.

۲. سئو محتوا چیست؟

وقتی که از سئو یک سایت صحبت می‌کنیم، در واقع به بهینه‌سازی آن برای موتورهای جستجو اشاره داریم؛ به‌همین‌منوال، وقتی که صحبت از سئو محتوا به میان می‌آید، منظور ما بهینه‌سازی یک محتوا برای درک شدن بهتر توسط موتورهای جستجو است و در آموزش تولید محتوا سئو شده، همین هدف را دنبال می‌کنیم.

در صورتی که اصول سئو در تولید محتوا رعایت نشده باشند، هر چقدر هم که درون‌مایه آن مفید باشد و اطلاعات خوبی را به خواننده عرضه کند، نمی‌‌تواند رتبه مناسبی را در صفحات به‌دست آورد؛ چراکه برای موتورهای جستجو قابل درک نیست.

وقتی که از آموزش تولید محتوا سئو برای وبسایت صحبت می‌کنیم، به آموزش ایجاد نوعی از محتوا اشاره داریم که برای دو گروه راضی‌کننده است:

  • بازدید کنندگانی که به دنبال یافتن پاسخ سوال‌شان هستند
  • موتورهای جستجو که در حال خزیدن و بررسی صفحات وب هستند

پس در نهایت با تولید محتوای سئو شده، هم کاربران و هم موتورهای جستجو را می‌توان راضی نگه داشت.

۳. آموزش تولید محتوا سئو شده

چگونه می‌توانیم یک محتوای سئو شده و درجه‌یک را تولید کنیم؟ محتواهایی که در سایت‌ها قرار می‌گیرند چه ویژگی‌هایی دارند؟ در ادامه این بخش پاسخی جامع و دقیق را به تمامی این سوالات می‌دهیم.

اجزای محتوای سئو شده

بیایید در قدم اول به این سوال پاسخ دهیم که اصلا یک محتوای سئو شده دارای چه بخش‌هایی است؟ وقتی که از آموزش تولید محتوا سایت صحبت می‌کنیم، باید چه بخش‌هایی را تولید کرده تا به محتوای نهایی دست پیدا کنیم؟ اجزای یک محتوای سئو شده عبارت‌اند از:

  • موضوع – Title: موضوع محتوا که از آن با نام تگ تایتل نیز یاد می‌شود، اصلی‌ترین بخشی است که درون‌مایه محتوا را برای کاربران و موتورهای جستجو شفاف می‌سازد. موضوع محتوا در نتایج جستجو نشان داده شده و کاربران را به کلیک کردن روی لینک مورد نظر ترغیب می‌کند.
  • توضیحات متا – Meta Description: متا دیسکریپشن خلاصه‌ای از درون‌مایه محتوا است. کاربران و موتورهای جستجو باید با بررسی متا دیسکریپشن، متوجه شوند که صفحه مورد نظر مرتبط با چه مفهومی بوده و محتوای آن چه چیزهایی را پوشش می‌دهد.

یک نتیجه از SERP که برای آموزش تولید محتوا سئو شده استفاده شده است و بخش‌های مختلفی که در SERP از یک محتوا نمایش داده می‌شوند را نشانه‌گذاری کرده است. این بخش‌ها عبارت‌اند از تایتل، متا دیسکریپشن، تصویر شاخص، عنوان سایت و آدرس صفحه.

  • عنوان‌ها – Headings: عنوان‌ها یا همان هدینگ‌ها (H1، H2، H3 و…) محتوا را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم‌بندی می‌کنند تا ساختار کلی محتوای سئو شده و موضوعاتی که به آن پرداخته می‌شود، واضح‌تر باشند.

یک تصویر به‌صورت نمودار درختی که برای توضیح هدینگ‌ها در آموزش تولید محتوای سئو شده به‌کار برده شده است. در این تصویر اولویت‌بندی هدینگ‌ها و ترتیب آن‌ها به‌شکل یک نمودار درختی ترسیم شده است. H1 در ابتدا قرار گرفته و بعد از آن، ۳ عنوان H2 قرار دارند که یکی از آن‌ها، ۲ عنوان H3 نیز دارد.

  • دعوت به اقدام – CTA: اغلب اوقات در آموزش تولید محتوا توجه کم‌تری به CTA می‌شود. محتوایی که در یک سایت منتشر می‌شود معمولا قصد دارد که کاربر را به انجام یک عمل به‌خصوص مانند خرید، تهیه اشتراک، وارد شدن به صفحه‌ای دیگر و… ترغیب کند. دعوت به اقدام (Call to Action) المانی است که باعث نهایی شدن عمل مورد نظر می‌شود.
  • جمع‌بندی – Conclusion: جمع‌بندی که معمولا در انتهای محتوا قرار می‌گیرد، خلاصه‌ای از هرآنچه که محتوا به آن پرداخته را ارائه می‌دهد. جمع‌بندی یک مقاله باید مفید، حاوی نتیجه‌گیری و مرور کننده مطالب محتوای مورد نظر باشد.

اصول سئو در تولید محتوا

هرکدام از منابع آموزش تولید محتوا سئو شده ممکن است اصول متفاوتی را برای سئو محتوا مطرح کنند؛‌ اما تعدادی از اصول همیشه در بین تمامی این منابع مشترک هستند که رعایت کردن آن‌ها در همه محتواها الزامی است. این اصول عبارت‌اند از:

عدم تکرار بیش از حد کلمات کلیدی

تکرار بیش از حد کلمات کلیدی یا کیورد استافینگ (Keyword Stuffing) در گذشته یکی از راه‌های بهبود رتبه صفحات بود؛ اما امروزه با پیشرفت الگوریتم‌های گوگل، این روش نه‌تنها مفید نیست، بلکه ممکن است امتیاز منفی برای سایت داشته باشد.

چگالی کلمه کلیدی اصلی باید بین 0.5 الی 1.5 درصد باشد. بدین‌معنا که در یک محتوای هزار کلمه‌ای،‌ بین ۵ تا ۱۵ بار تکرار شود. برای مثال، ما این مقاله را برای عبارت «آموزش تولید محتوا» بهینه‌سازی کرده‌ایم.

کلمات کلیدی فرعی نیز هرکدام بسته به طول محتوا، می‌توانند بین ۲ الی ۴ بار تکرار شوند.

برای جلوگیری از تکرار بیش از حد کلمات کلیدی، می‌توان از تکنیک‌هایی مانند جایگزینی کلمات کلیدی LSI بهره برد. برای مثال اگر که کلمه «سئو» در یک محتوا بیش از حد تکرار شده است، تعدادی از آن‌ها را با عبارت «بهینه‌سازی» جایگزین کرد.

یک اسکرین شات از یک محتوا که در آن کلمه red apple چندین بار تکرار شده و نشان‌دهنده مشکل Keyword Stuffing است.

استفاده از کلمات کلیدی در تایتل و متا دیسکریپشن

گفتیم که تگ تایتل، اصلی‌ترین المانی است که موضوع محتوا را مشخص می‌کند؛ پس طبیعی است که در این تگ باید از کلمه کلیدی اصلی استفاده کرد. همچنین عنوان کردن اسم برند در انتهای تگ تایتل، به بهبود برندسازی منجر می‌شود.

با توجه به این‌که در متا دیسکریپشن تعداد کلمات بیشتری در اختیار داریم، می‌توانیم از کلمات کلیدی فرعی و مترادف نیز استفاده کنیم. علاوه‌بر آموزش تولید محتوا، در آموزش سئو داخلی نیز به تایتل و متا دیسکریپشن پرداخته می‌شود.

یک اسکرین شات از یک نتیجه جستجو که در آن به شکلی بهینه از کلمه کلیدی در سئو تایتل و متا دیسکریپشن استفاده شده است.

استفاده از کلمات کلیدی در هدینگ‌ها

هدینگ‌ها (Heading Tags) به ساختار محتوای شما نظم می‌بخشند و به گوگل کمک می‌کنند تا درک بهتری از موضوع مقاله داشته باشد. استفاده از کلمات کلیدی در تگ‌های H1، H2 و H3 اهمیت زیادی دارد، اما باید به‌صورت طبیعی و متناسب با متن به کار رود.

  • H1: در هر صفحه تنها باید یک بار استفاده شود و شامل کلمه کلیدی اصلی باشد. این تگ معمولا همان عنوان مقاله است.
  • H2 و H3: برای تقسیم‌بندی محتوا استفاده می‌شوند و می‌توانند شامل کلمات کلیدی فرعی یا مترادف باشند. بهتر است کلمات کلیدی در ابتدای این هدینگ‌ها قرار بگیرند.
  • اجتناب از پر کردن هدینگ‌ها با کلمات کلیدی: گوگل به دنبال محتوایی با ساختار طبیعی است. اگر هر هدینگ را تنها برای سئو بهینه کنید، ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد.

پرداختن به سرچ اینتنت کاربر

یکی از پایه‌ای‌ترین بخش‌های آموزش تولید محتوا، سرچ اینتنت است. سرچ اینتنت (Search Intent) یا هدف جستجوی کاربر، یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سئو محتواست. هر کاربری که در گوگل جستجو می‌کند، هدف خاصی دارد که معمولا به یکی از سه دسته زیر تقسیم می‌شود:

  1. اینفورمیشنال (Informational): کاربر به دنبال اطلاعات است. (مثلا “سئو چیست؟”)
  2. ناویگیشنال (Navigational): کاربر به دنبال یک وب‌سایت یا برند خاص می‌گردد. (مثلا “ابزارهای گوگل برای سئو”)
  3. ترنزکشنال (Transactional): کاربر قصد خرید یا انجام یک اقدام خاص را دارد. (مثلا “خرید خدمات تولید محتوا”)

برای تولید محتوای سئو شده، باید تشخیص دهید که کاربران چه نوع اطلاعاتی می‌خواهند و محتوای خود را متناسب با هدف جستجو طراحی کنید. اگر مقاله‌ای برای یک کلمه کلیدی اطلاعاتی می‌نویسید، باید پاسخ جامع و دقیق ارائه دهید. اگر هدف خرید است، محتوا باید شامل پیشنهادهای جذاب و CTAهای مناسب باشد.

توجه به ماهیت کلمات کلیدی

هر کلمه کلیدی می‌تواند ماهیت خاصی داشته باشد که بر نوع محتوای تولید شده تاثیر می‌گذارد. در این آموزش تولید محتوا سئو شده، کلمات کلیدی را به سه دسته کلی تقسیم می‌کنیم:

  • کلمات کلیدی عمومی: گسترده هستند و رقابت بالایی دارند (مانند “سئو”).
  • کلمات کلیدی دم‌بلند (Long-tail Keywords): مشخص‌تر هستند و نرخ تبدیل بالاتری دارند (مانند “آموزش سئو برای مبتدیان”).
  • کلمات کلیدی محلی: مرتبط با مکان خاصی هستند (مانند “آموزش سئو در تهران”).

برای بهینه‌سازی محتوا، بهتر است ترکیبی از این انواع را به کار ببرید. استفاده از کلمات کلیدی دم‌بلند به شما کمک می‌کند که در نتایج جستجو راحت‌تر رتبه بگیرید و نرخ کلیک بهتری داشته باشید.

رعایت اصول خوانایی محتوا

یک محتوای سئو شده علاوه بر بهینه بودن برای موتورهای جستجو، باید برای کاربران نیز خوانا و جذاب باشد. برخی از اصول مهم در خوانایی محتوا شامل موارد زیر است:

  • استفاده از جملات کوتاه و روان برای جلوگیری از خستگی خواننده.
  • تقسیم‌بندی محتوا به پاراگراف‌های کوتاه (۳ تا ۵ خط) برای بهبود تجربه خواندن.
  • استفاده از لیست‌های گلوله‌ای (Bullet Points) برای نمایش اطلاعات مهم.
  • بهره‌گیری از عبارات انتقالی برای ارتباط بهتر بین بخش‌های متن.

یک تصویر از یک پاراگراف وبلاگ که به‌خاطر استفاده از جملات و پاراگراف‌های کوتاه، خوانایی خوبی دارد.

استفاده از تصاویر و ویدیوهای مرتبط و مفید

تصاویر و ویدیوها نقش مهمی در تجربه کاربری و بهبود سئو دارند؛ در واقع آموزش تولید محتوا سئو، صرفا به مباحث نگارشی محدود نمی‌شود. گوگل محتوای چندرسانه‌ای را ترجیح می‌دهد زیرا به درک بهتر کاربران کمک می‌کند. نکات مهم در استفاده از رسانه‌های بصری شامل موارد زیر است:

  • بهینه‌سازی تصاویر با کاهش حجم و استفاده از فرمت‌های مناسب مانند WebP.
  • استفاده از تگ ALT برای توصیف تصویر، که به سئوی تصاویر کمک می‌کند.
  • افزودن زیرنویس ویدیو و استفاده از فایل‌های متنی برای افزایش دسترسی‌پذیری.

استفاده از فونت و رنگ مناسب

علاوه بر جنبه‌های فنی سئو، طراحی و خوانایی صفحه نیز تاثیر زیادی بر تجربه کاربری دارد. انتخاب فونت خوانا، اندازه مناسب متن و ترکیب رنگی استاندارد، می‌تواند نرخ ماندگاری کاربران را افزایش دهد.

  • از فونت‌های استاندارد و قابل خواندن مانند IranSans یا Vazirmatn استفاده کنید.
  • رنگ‌های متضاد را به‌گونه‌ای انتخاب کنید که متن به‌راحتی قابل خواندن باشد.
  • فضای سفید (White Space) را در اطراف متن حفظ کنید تا چشم کاربر خسته نشود.

تولید محتوای سئو شده، راهی برای جذب ترافیک ارگانیک بالا

در این مقاله با ارائه آموزش تولید محتوا متنی رایگان، سعی کردیم تا مهم‌ترین نکات پیرامون تولید محتوای سئو شده را ارائه دهیم. امروزه به‌خاطر رویکرد محتوا محوری که گوگل دارد، موضوع تولید محتوا به یکی از دغدغه‌های مهم کسب‌وکارهای اینترنتی بدل شده و اغلب آن‌ها در تلاش هستند تا با ارائه محتوایی درجه‌یک و مفید، تجربه‌ای غنی را برای مخاطبان خود رقم بزنند.

برای این‌که نتیجه‌ بهتری از آموزش تولید محتوا برای سایت بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم که همواره آخرین تغییر و تحولات این حوزه را رصد کرده و دانش خود را به‌روز نگه دارید. بدین‌صورت می‌توانید روزبه‌روز محتواهای بهتری را تولید کرده و پیشرفت سایت خود را رقم بزنید.

منابع برای مطالعه بیشتر

SEO Content: How to Create Content That Ranks

What Is SEO Content? A Guide to Creating Content for SEO

سینا مختاریمشاهده نوشته ها

Avatar for سینا مختاری

من سینا مختاری هستم و چند ساله که در زمینه کسب‌وکارهای آنلاین و راه‌انداری استارتاپ‌های مختلف فعالیت می‌کنم. تقریبا یه دست کوچکی داخل هر چیزی که مرتبط با دنیای آنلاین باشه دارم:)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *